ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΦΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
Πώς υπολογίζω την ποσότητα χρώματος που θα χρειαστώ;
Για τους τοίχους:
Μήκος τοίχου Χ ύψος τοίχου =Αποτέλεσμα Α
Για πόρτες -παράθυρα:
Πλάτος ανοίγματος x ύψος ανοίγματος = Αποτέλεσμα Β
Αποτέλεσμα Α – Αποτέλεσμα Β = Επιφάνεια Βαφής τοίχων (τμ)
Για ταβάνια:
Μήκος δωματίου x πλάτος δωματίου = Επιφάνεια βαφής ταβανιών (τ.μ.)
Και στις 2 περιπτώσεις διαιρούμε την επιφάνεια βαφής με την απόδοση του χρώματος ανά λίτρο. Το αποτέλεσμα είναι η ποσότητα χρώματος που θα χρειαστούμε για ένα χέρι. Πολλαπλασιάζουμε την ποσότητα με τον αριθμό των χεριών (x 2) και έχουμε τον τελικό αριθμό λίτρων που θα χρειαστούμε.
Πλάτος ανοίγματος Χ υψος ανοίγματος = Αποτέλεσμα Β
Αποτέλεσμα Α – Αποτέλεσμα Β = Επιφάνεια Βαφής τοίχων (τμ)
Πώς επιλέγουμε το σωστό πινέλο;
Στρογγυλό, πλακέ ή οβάλ, το πινέλο παραμένει το κλασικό εργαλείο βαψίματος. Υπάρχουν βέβαια διαφορές που θα πρέπει να ξέρεις, κυρίως ως προς το είδος της τρίχας.
Συνθετική τρίχα
Τα υδατοδιαλυτά χρώματα απλώνονται καλύτερα με πινέλα με λεπτές συνθετικές τρίχες και ρολά από μικροΐνες. Αν το χρώμα είναι πολύ αραιό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα ρολό με σφουγγάρι.
Μικτή τρίχα
Τα πινέλα που συνδυάζουν φυσική και συνθετική τρίχα είναι κατάλληλα και για τα υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα, τα οποία είναι αρκετά πιο παχύρευστα.
Για βερνικοχρώματα
Για τα βερνικοχρώματα χρησιμοποίησε πινέλα με φυσική τρίχα ή συνδυασμό συνθετικής και φυσικής. Τα «κανάλια» ανάμεσα στις τρίχες απορροφούν το χρώμα και το αποθέτουν ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια.
Για χρώματα με διαλύτες
Για τα χρώματα με διαλύτες διάλεξε καλύτερα ένα πινέλο με φυσική τρίχα.
Πινέλα για… δύστροπες περιπτώσεις
Ειδικοί τύποι πινέλων υπάρχουν για διάφορες εφαρμογές που ξεφεύγουν κάπως από τα βαψίματα ρουτίνας. Μερικά παραδείγματα: στρογγυλά πινέλα για ανάγλυφους σοβάδες, πινέλα για χρωμάτισμα με στένσιλ, στενά πινέλα για κοψίματα και διορθώσεις, στραβοπίνελα για σώματα καλοριφέρ.
Ρολά
Ιδανικά για βάψιμο μεγάλων επιφανειών (τοίχοι και ταβάνια), καθώς προσφέρουν μεγάλη καλυπτικότητα. Για μικρότερες επιφάνειες (π.χ. πόρτες) επίλεξε ρολά μικρότερης διαμέτρου. Τα υφασμάτινα και τα αφρώδη ρολά είναι κατάλληλα για χρώματα νερού. Για ματ χρώματα καλύτερα είναι τα αφρώδη ρολά. Σε περίπτωση που θέλεις να βάψεις με κάποια τεχνοτροπία, πρέπει να χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο εξειδικευμένο ρολό που θα δημιουργήσει το επιθυμητό εφέ.
Τι φινίρισμα να επιλέξω;
Το ματ φινίρισμα είναι η συνηθέστερη επιλογή, καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι κρύβει τις μικροατέλειες της επιφάνειας. Αντίθετα, τα σατινέ/γυαλιστερά φινιρίσματα φέρνουν στο προσκήνιο τυχόν αστοχίες στο βάψιμο. Πλεονεκτούν, όμως, στο ότι είναι εύκολα στο καθάρισμα και διατηρούν την λάμψη τους για μεγαλύτερο διάστημα.
Πόσα χέρια να περάσω;
Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η καταλληλότερη επιλογή είναι ένα χέρι υπόστρωμα (αστάρι) και δύο χέρια τελικό χρώμα. Για επιφάνειες με μεγάλη γυαλάδα, τρίψε ελαφρά και στη συνέχεια πέρασε ένα χέρι υπόστρωμα και ένα χέρι τελικό χρώμα. Για επιφάνειες με ματ φινίρισμα εφάρμοσε δύο χέρια τελικού χρώματος, εάν ο τοίχος σου είναι σε καλή κατάσταση.
Τι είναι το αστάρι και σε τι χρησιμεύει;
Το αστάρι βοηθά στο καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στο καλύτερο και πιο ομοιογενές άπλωμα του τελικού χρώματος, εξοικονομώντας ποσότητα χρώματος. Επίσης, μπορεί να μονώσει μία επιφάνεια αποτελεσματικά πριν την εφαρμογή του τελικού χρώματος, ενώ παράλληλα η σύστασή του συντελεί στη μέγιστη πρόσφυση του τελικού χρώματος στον τοίχο.
Από που ξεκινάω το βάψιμο;
Κατά κανόνα ξεκινάμε πρώτα από το ταβάνι, ώστε στην περίπτωση που «τρέξει» χρώμα σε έναν τοίχο να μπορεί να διορθωθεί, καθώς ο τοίχος δεν έχει ακόμα βαφτεί.
Ποια είναι η σωστή διαδικασία βαψίματος;
Ξεκίνησε πρώτα από όλα με την προστασία του δαπέδου και των επίπλων, τα οποία θα μαζέψεις σε ένα σημείο και θα τα σκεπάσεις προσεκτικά. Για καθαρές δουλειές και καμία ταλαιπωρία, κάλυψε το δάπεδο και τα έπιπλα με νάιλον προστασίας για να μην τα λερώσεις. Στη συνέχεια, καθάρισε με ένα πανί επιμελώς τους τοίχους, ενώ αν υπάρχει επίμονη βρωμιά θα πρέπει να τους πλύνεις ελαφρά με ένα σφουγγαράκι και αραιό διάλυμα απορρυπαντικού. Ακολούθως, έλεγξε προσεκτικά τους τοίχους για τρύπες ή ρωγμές. Αν υπάρχουν, θα τις σφραγίσεις με στόκο σπατουλαρίσματος. Το επόμενο βήμα είναι να καλύψεις με χαρτοταινία τις κορνίζες στις πόρτες και τα παράθυρα. Τη χαρτοταινία θα τη χρειαστείς και περιμετρικά για να προστατέψεις και να οριοθετήσεις τις γειτονικές επιφάνειες. Τέλος, πριν ξεκινήσεις να βάφεις, θα πρέπει να βγάλεις φωτιστικά και πρίζες.
Γάντια να βάλω;
Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά καλό θα ήταν να βάλεις. Κάποιους τους βολεύουν τα γάντια μιας χρήσης, γιατί έχουν καλύτερη εφαρμογή και αλλάζουν όσα ζευγάρια θέλουν. Άλλοι προτιμούν γάντια νιτριλίου για κάλυψη μέχρι τον βραχίονα και άλλοι τα γνωστά γάντια εργασίας για μαστορέματα. Το σίγουρο είναι πως, όταν βρεις τα γάντια που σε βολεύουν, θα ξενοιάσεις από το επίμονο πλύσιμο των χεριών μετά το βάψιμο για την αφαίρεση του χρώματος.
Γυαλόχαρτο θα χρειαστώ?
Τρίβοντας τον τοίχο με αυτό επιτυγχάνεις επιπλέον λείανση, πράγμα απαραίτητο σε περίπτωση που υπάρχει ξεφτισμένο χρώμα από προηγούμενο βάψιμο.