Το χρώμα στην ψυχολογία

Το χρώμα αναμφισβήτητα  έχει τεράστια επίδραση επάνω μας, ψυχολογική και συναισθηματική. Μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τον τρόπο σκέψης μας και έχει μοναδική επίδραση στον καθέναν. Είναι συνδεδεμένο με αξίες, αναμνήσεις, ακόμα και στερεότυπα: το μαύρο χρώμα είναι συνυφασμένο με το πένθος, το λευκό με τις γιορτές, το ροζ χρώμα με τα κορίτσια και το γαλάζιο με τα αγόρια.

Παρατήρησε τον εαυτό σου, όταν μπαίνεις για πρώτη φορά σε έναν χώρο. Οι αποχρώσεις του έχουν άμεση επίδραση πάνω σου– πολλές φορές χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι. Συνήθως οι έντονες αποχρώσεις διεγείρουν το ενδιαφέρον και την προσοχή. Αντίθετα, οι παλ αποχρώσεις έχουν χαλαρωτική επίδραση – ρίχνουν τους παλμούς και προκαλούν ηρεμία.

Πραγματικά, τα χρώματα που επιλέγεις μπορεί να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο σπίτι ή στο γραφείο, καθώς ενθαρρύνουν μία πληθώρα συναισθημάτων και ψυχολογικών αντιδράσεων του εγκεφάλου. Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι όταν επιλέγεις αποχρώσεις, είναι ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή των επιμέρους αποχρώσεων, αλλά και από την τονική σχέση που θα έχουν οι αποχρώσεις μεταξύ τους. Γι’ αυτό πάντα να εμπιστεύεσαι την πρώτη σου -αυθόρμητη- εντύπωση, όταν παρατηρείς τον συνδυασμό που επέλεξες. Εάν δηλαδή οι αποχρώσεις ταιριάζουν, θα αισθανθείς αμέσως χαλαρά και άνετα.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΥΧΡΑ, ΤΑ ΖΕΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.

Ψυχρά Χρώματα:

Τα Ψυχρά χρώματα αντιπροσωπεύουν την ηρεμία, την γαλήνη, την ισορροπία, την ανανέωση αλλά και την αρμονία. Γιαυτόν τον λόγο και στην διακόσμηση,  τα Ψυχρά χρώματα αποτελούν ιδανική επιλογή για χώρους που θέλουμε να αποπνέουν ηρεμία και χαλάρωση όπως η κρεβατοκάμαρα μας ή μία αίθουσα αναμονής σε ένα ιατρείο. Το μεγάλο πλεονέκτημα των Ψυχρών Χρωμάτων είναι ότι δίνουν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου από τον πραγματικό – δίνουν δηλαδή «βάθος» σε ένα δωμάτιο.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν χρώματα όπως:

  • To μπλε που είναι από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα χρώματα. Οι έντονες αποχρώσεις του μπλε (σκούρο μπλε) διεγείρουν πνευματικά και βοηθούν να εστιάσεις και να συγκεντρωθείς. Αντίθετα, το γαλάζιο έχει μία χαλαρωτική επίδραση, ενώ οι ανοιχτές λαμπρές αποχρώσεις του μπλε αποπνέουν ανανέωση και ενέργεια.
  • Το πράσινο χρώμα, λόγω της θέσης του -βρίσκεται στη μέση του Χρωματικού φάσματος- βοηθά στην ανακούφιση από εντάσεις και άγχη, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη χαλάρωση, την ισορροπία και την αρμονία. Οι επιδράσεις του πράσινου ποικίλουν ανάλογα με την «έντασή» του: οι ανοιχτές αποχρώσεις είναι πιο ζωηρές και «ενεργειακές», ενώ οι λαδί αποχρώσεις αποτελούν κορυφαία επιλογή, καθώς συνδυάζονται εξαιρετικά με το ξύλο σε έπιπλα και δάπεδα.
  • Το μωβ χρώμα θεωρείται συνώνυμο της πνευματικότητας και της δημιουργικότητας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει και την έμπνευση. Συναντάται σε γραφεία και αίθουσες γιόγκα, καθώς θεωρείται το χρώμα της περισυλλογής και της εσωτερικής αναζήτησης. Οι ανοιχτές αποχρώσεις του μωβ ανακουφίζουν από την ένταση, ενώ οι σκούρες ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.

Ζεστά Χρώματα:

Παραπέμπουν στην ενέργεια και τη ζεστασιά του ήλιου. Προκαλούν συναισθήματα ενθουσιασμού, καλής διάθεσης και ζωντάνιας.

Σε αυτήν την χρωματική παλέτα ανήκουν χρώματα όπως:

  • Το κόκκινο χρώμα που διεγείρει την ενέργεια και τη δράση. Δίνει μία αίσθηση εμπιστοσύνης και προστασίας και τραβά την προσοχή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Οι θετικές επιδράσεις του κόκκινου είναι η ζεστασιά, η ενέργεια και ο αυθόρμητος ενθουσιασμός που προκαλεί. Στις ανοιχτές του αποχρώσεις το κόκκινο αιχμαλωτίζει τα βλέμματα, ενώ στις σκούρες αποχρώσεις του αποπνέει μία κομψότητα.
  • Το πορτοκαλί χρώμα είναι ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό και ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Ο λόγος είναι αρκετά απλός: το πορτοκαλί είναι αποτέλεσμα μίξης του κόκκινου (που εκφράζει δύναμη και ενεργητικότητα) και του κίτρινου (που εκφράζει χαρά), γι’ αυτό και θεωρείται ένα ιδιαίτερα χαρούμενο χρώμα που ενθαρρύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι ανοιχτές αποχρώσεις του πορτοκαλί επιβάλλουν την προσοχή και μαγνητίζουν τα βλέμματα.
  • Το κίτρινο χρώμα ενεργοποιεί τη μνήμη, ενισχύει την καλή διάθεση, την οργανωτικότητα και την αισιοδοξία. Για την ακρίβεια, είναι γνωστό ως το «χρώμα της ευτυχίας». Λόγω του μεγάλου μήκους κύματος στον χρωματικό κύκλο, θεωρείται συναισθηματικά διεγερτικό. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το γκρι. Δεν είναι τυχαίο ότι o συνδυασμός γκρι – κίτρινου αναδείχθηκε συνδυασμός της χρονιάς για το 2021 από την Pantone.

Ουδέτερα Χρώματα

Είναι αποτέλεσμα μίξης δύο συμπληρωματικών χρωμάτων, γι’ αυτό και συνδυάζονται όμορφα και αρμονικά με άλλες αποχρώσεις.

Σε αυτήν την χρωματική παλέτα κυριαρχούν χρώματα όπως:

  • Το γκρι χρώμα που είναι κομψό και εκλεπτυσμένο και θεωρείται το χρώμα της διάνοιας. Συνήθως το συναντάμε σε χώρους που είναι σχεδιασμένοι για περισυλλογή, όπως ένα γραφείο.
  • Το καφέ χρώμα που θεωρείται ο κυριότερος εκφραστής των γήινων αποχρώσεων. Προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, ενώ παράλληλα τονώνει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της θαλπωρής.
  • Το μαύρο χρώμα που επιβάλλεται στον χώρο και θεωρείται άμεσα συνυφασμένο με τη δύναμη, την εξουσία αλλά και το…μυστήριο! Είναι ο ορισμός του εκλεπτυσμένου και θεωρείται ως το πλέον διαχρονικό χρώμα, καθώς αποπνέει κομψότητα και τόλμη.