Το χρώμα επιστημονικά

Σχέδιο χωρίς τίτλο (5)-min

Ο ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ο Χρωματικός Κύκλος είναι ένα απαραίτητο και αναντικατάστατο εργαλείο στη διακόσμηση, καθώς αποτυπώνει με απλό και ακριβή τρόπο όλα τα χρώματα, όπως αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του λευκού φωτός.

Τα χρώματα στον Χρωματικό Κύκλο είναι ομαδοποιημένα σύμφωνα με:

  • Τη σχέση τους και διακρίνονται σε πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και ενδιάμεσα.
  • Την έντασή τους και διακρίνονται σε ψυχρά, θερμά και ουδέτερα.
  • Τη θέση τους στον χρωματικό κύκλο και διακρίνονται σε συμπληρωματικά και αναλογικά.
protevon

Πρωτεύοντα Χρώματα:

Είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Τα χρώματα αυτά έχουν την ιδιομορφία ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τη μίξη άλλων χρωμάτων. Αντίθετα, μέσω της μίξης τους μπορούν να δημιουργήσουν όλα τα υπόλοιπα δευτερεύοντα και ενδιάμεσα χρώματα.

defterevonta

Δευτερεύοντα Χρώματα:

Είναι το πράσινο, το πορτοκαλί και το βιολετί. Τα χρώματα αυτά παράγονται από τη μίξη των πρωτευόντων χρωμάτων. Με απλά λόγια, το καθένα από αυτά παράγεται από τα πρωτεύοντα χρώματα που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του στον Χρωματικό Κύκλο. Έτσι, η μίξη του κόκκινου με το κίτρινο δημιουργεί το πορτοκαλί και αντίστοιχα η μίξη του κίτρινου με το μπλε δίνει το πράσινο χρώμα.

endiamesda

Ενδιάμεσα Χρώματα:

Παράγονται από τη μίξη ενός πρωτεύοντος χρώματος με ένα δευτερεύον. Αυτό πρακτικά δημιουργεί τις επιμέρους σκούρες ή απαλές αποχρώσεις. Δηλαδή, εάν στο πράσινο προσθέσουμε κίτρινο, τότε η νέα απόχρωση θα είναι ένα ανοιχτό πράσινο.
psixra

Ψυχρά Χρώματα:

Είναι όλες οι αποχρώσεις που βρίσκονται στον Χρωματικό Κύκλο δίπλα στο μπλε, το πράσινο και το βιολετί. Πήραν το όνομα τους από τις αποχρώσεις του πάγου και του νερού. Τα ψυχρά χρώματα έχουν το πλεονέκτημα να δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος που είναι βαμμένος με αυτά έχει μεγάλο βάθος, κάνοντας έτσι τα δωμάτια να δείχνουν μεγαλύτερα.
therma

Θερμά Χρώματα:

Είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και τα παράγωγά τους. Πήραν το όνομα τους, επειδή πλησιάζουν τις αποχρώσεις του ήλιου και της φωτιάς. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι πως κάνουν τους χώρους να φαίνονται «ζεστοί» και μικρότεροι από όσο πραγματικά είναι, προσδίδοντας μία μοναδική αίσθηση θαλπωρής.
oudetera

Ουδέτερα Χρώματα:

Δεν αποτυπώνονται επάνω στον Χρωματικό Κύκλο, αλλά αυτό δεν μειώνει τη δυναμική και τη σημασία τους. Είναι το γκρι, το καφέ και το μαύρο που έχουν την τάση να λειτουργούν συμπληρωματικά/υποστηρικτικά, καθώς αναδεικνύουν καλύτερα τη δυναμική των χρωμάτων με τα οποία γειτνιάζουν. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή του γκρι με το κίτρινο από την Pantone ως συνδυασμός της χρονιάς για το 2021.
sibliromatika

Συμπληρωματικά χρώματα:

Βρίσκονται κάθε φορά ακριβώς απέναντι στον Χρωματικό κύκλο. Επειδή δεν έχουν κοινά στοιχεία λόγω της αντίθεσης τους, δημιουργούν εντυπωσιακούς συνδυασμούς με έντονες αποχρώσεις που τραβούν την προσοχή στον χώρο όπου έχουν εφαρμοστεί.
analogika

Αναλογικά Χρώματα:

Έχουν την ακριβώς αντίθετη δυναμική από τα συμπληρωματικά. Βρίσκονται πάντα το ένα δίπλα στο άλλο στον Χρωματικό Κύκλο και έχουν μία στενή σχέση μεταξύ τους: το καθένα δημιουργείται από τη μίξη του προηγούμενου με το επόμενο. Για παράδειγμα, το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο θεωρούνται αναλογικά χρώματα, καθώς από τη μίξη του κόκκινου και του κίτρινου δημιουργείται το πορτοκαλί. Όταν συνδυάζονται δύο χρώματα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρμονικό.